Prevenția presupune și o alimentație sănătoasă și echilibrată, alcătuită din alimente care ne pot întări organismul și ne pot menține sănătoși.
Un aliment care poate fi foarte util pentru bunăstarea noastră este usturoiul.
Usturoiul, cunoscut nu numai pentru gustul său puternic și caracteristic, ci și ca plantă medicinală, folosită în cultura populară ca remediu pentru numeroase afecțiuni, atât de mult încât și-a câștigat porecla de „antibiotic natural”. Proprietățile benefice atribuite usturoiului sunt numeroase, iar mai multe studii au încercat să investigheze potențialele beneficii ale acestei plante, de laacțiunea saantibacteriană și antitumorală până la capacitatea sa de a combate colesterolul și hipertensiunea arterială.
Să aflăm, așadar, ce spun cercetările despre el, de ce ar trebui să includem usturoiul în dieta noastră și cum să evităm unele contraindicații bine cunoscute, în primul rând respirația urât mirositoare.

Usturoi: proprietăți și beneficii
Allium sativum face parte din familia Liliaceae, deși o revizuire recentă a speciilor botanice îl plasează printre Amaryllidaceae. În Italia, acest bulb este cultivat în mai multe regiuni, printre care Veneto, Emilia-Romagna, Campania și Sicilia. Există multe varietăți, nu numai albe, iar unele dintre ele sunt adevărate delicatese locale, cum este cazul usturoiului Vessalico, usturoiul roșu din Nubia sau Sulmona, sau usturoiul Voghiera, cu gustul său dulce și delicat.
Proprietățile benefice ale usturoiului sunt cunoscute de mult timp, atât de mult încât, în urmă cu mii de ani, acesta era deja utilizat în scopuri terapeutice în multe părți ale lumii, de exemplu în medicina tradițională chineză, de greci și egipteni. Cultura populară, de fapt, asociază această plantă cu numeroase calități, pe care știința modernă le studiază pentru a vedea dacă acestea pot fi confirmate sau nu. Să aflăm care sunt principalele virtuți atribuite usturoiului.
Un antibiotic natural
O proprietate recunoscută a usturoiului este aceea că are multe componente antimicrobiene Allicina este cea asupra căreia se concentrează majoritatea studiilor și despre care vom discuta imediat. Această moleculă are, de asemenea, activitate antivirală și antifungică.
Un suport pentru scăderea colesterolului
Deși există dovezi contradictorii, cele mai fiabile cercetări sugerează că administrarea de suplimente cu usturoi poate reduce nivelul colesterolului total și al LDL (așa-numitul colesterol „rău”) la persoanele cu cantități ridicate ale acestor lipide în sânge, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă.
Un remediu împotriva hipertensiunii
Există dovezi, deși limitate, că usturoiul poate fi util împotriva hipertensiunii arteriale și susține sănătatea cardiovasculară.
hipertensiunea arterială și susținerea sănătății cardiovasculare Istituto Superiore di Sanità precizează că, până în prezent, usturoiul nu este în niciun caz un substitut pentru terapia medicamentoasă.
. Cu toate acestea
Un posibil ajutor în lupta împotriva cancerului
De-a lungul anilor, cercetările s-au axat și pe posibila legătură dintre consumul de usturoi și reducerea riscului de cancer gastric. Până în prezent, nu există dovezi concludente care să susțină această teză, însă, după cum explică experții, studiile epidemiologice sugerează o asociere între un consum mai mare de legume aparținând familiei usturoiului (usturoi, ceapă, eșalotă, arpagic, praz) și un risc mai scăzut de a dezvolta diverse tipuri de cancer, în special cancere gastrointestinale.
Un aliat împotriva răcelii
De asemenea, s-a sugerat că usturoiul poate ajuta împotriva răcelilor. Cu toate acestea, deși are un anumit efect în prevenirea acestei afecțiuni, după cum explică Fundația Veronesi, în prezent nu există dovezi suficiente pentru a afirma că acest aliment este util în vindecarea ei.
Usturoiul fiert: are aceleași proprietăți ca usturoiul crud?
Notă importantă: pentru a beneficia cel mai bine de proprietățile sale sănătoase și, prin urmare, de efectele alicinei, usturoiul trebuie consumat crud, după ce a fost tocat, zdrobit sau frecat. Dacă preferăm să îl gătim, Smartfood sugerează să nu o facem mai mult de 10 minute (întotdeauna după ce l-am tocat), deoarece alicina tinde să se degradeze rapid cu căldura. Pentru o depozitare optimă, bulbii trebuie păstrați într-un loc răcoros, uscat și ventilat.
Allicina: o substanță cu o puternică putere antibiotică
Așa cum am menționat deja, una dintre cele mai importante substanțe conținute în usturoi este alicina.
alicina, un ingredient activ care conferă acestui bulb proprietățile sale antibiotice și antibacteriene.
Este foarte important de știut că alicina este eliberată atunci când usturoiul este tăiat, rupt sau mestecat, împreună cu mirosul său înțepător caracteristic, care nu este altceva decât o formă de apărare împotriva paraziților. Prin aceste acțiuni mecanice, este eliberată enzima alinază, care se combină cualiina (un aminoacid) pentru a produce alicina.
Alte substanțe prezente în usturoi includ vitamine și minerale. Concret, iată câteva dintre substanțele nutritive conținute în acest aliment:
- calciu;
- potasiu;
- magneziu;
- folați;
- vitamina C;
- provitamina A;
- vitaminele B1 și B2;
- vitamina PP.
Utilizările usturoiului în bucătărie
După ce am văzut proprietățile benefice ale usturoiului, care, deloc surprinzător, este de asemenea inclus în dieta Smartfood printre alimentele care protejează împotriva obezității și a bolilor cronice, să aflăm cum să îl folosim în bucătărie. Usturoiul este folosit în multe rețete: de exemplu, îl puteți adăuga la sosuri, îl puteți freca pe felii de pâine sau îl puteți folosi pentru a condimenta pastele cu legume.
De asemenea, este folosit pentru a da savoare salatelor, cărnii și supelor, ca să nu mai vorbim de faptul că există mâncăruri, atât italiene, cât și internaționale, ale căror rețete includ usturoiul ca unul dintre ingredientele principale, cum ar fi celebrele spaghetti aglio, olio e peperoncino (usturoi, ulei și ardei iute), pesto alla genovese (pesto genovez),agliata ( sos deusturoi ) și sosul tzatziki.
Usturoi: care sunt contraindicațiile?
Cea mai cunoscută contraindicație a usturoiului – care adesea ne face să renunțăm la consumul său – este respirația grea, din cauza eliberării de alicină. Alte două contraindicații sunt dificultățile digestive și greața dacă este consumat în cantități mari. Amintiți-vă că, pentru uz fitoterapeutic și pe bază de plante, se recomandă, în general, un maxim de 4 grame pe zi pentru un adult, după cum se menționează în American Family Physician.
Pentru a reduce respirația urât mirositoare putem
- mestecați un bob de cafea sau o frunză de mentă după masă;
- sămâncăm un măr, deoarece ajută la împrospătarea gurii;
- să îndepărtăm partea interioară a usturoiului, ceea ce îi face gustul mai puțin înțepător;
- tocați și folosiți usturoiul ca potențiator de aromă, împreună cu ierburi aromatice și ulei de măsline extravirgin, o altă stratagemă care permite atenuarea aromei sale puternice.
Nu uitați că usturoiul poate fi consumat și sub formă de extract uscat în capsule pentru uz fitoterapeutic. Cu toate acestea, înainte de a utiliza suplimente, vă sfătuim întotdeauna să cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Când să evitați consumul de usturoi?
Deși usturoiul este un aliment popular și sigur în cantitățile consumate de obicei în dietă, există circumstanțe în care nu este indicat să îl consumați. Persoanele care suferă de gastrită sau ulcer, de exemplu, ar trebui să îl evite. De asemenea, deoarece usturoiul poate interacționa cu anumite medicamente, este întotdeauna o idee bună să vă consultați medicul dacă aveți îndoieli în această privință.